seksuele-problemen.nl
Menu
 
Zwangerschap ontstaat na bevruchting van een eicel door een zaadcel. Het leidt tot de vorming van een nieuw persoon.
Hieronder staan enkele vragen en antwoorden of vragen over de zwangerschap.
Hoe wordt ik zwanger?
Hoe weet je of je zwanger bent?
Hoe kan ik het terugdraaien?
Hoe ziet een abortus provocatus legis artis (APLA, ofwel abortus) eruit?
Hoe ziet het zwanger zijn er uit?
Kan ik nog seks hebben tijdens de zwangerschap?
Hoe staat het met de seks na de geboorte?
zwangerschap


Hoe wordt ik zwanger?
Het kan ontstaan na seks, via in vitro fertilisatie (een laboratorium ingreep) of intra uterine inseminatie (sperma wordt kunstmatig in de baarmoeder geplaatst). Als je van plan bent om zwanger te worden, neem dan trouw iedere dag foliumzuur tabletten in. Om zwanger te worden op de natuurlijke manier moet er worden voldaan aan enkele voorwaarden:
-Beide partners gebruiken geen anticonceptie en indien er anticonceptie is gebruikt in het verleden mag die niet meer werkzaam zijn (denk aan de vaginale ring die enkele maanden onvruchtbaarheid kan geven)
-De vrouw heeft een intact geslachtsdeel (zowel van binnen als van buiten). Vrouwen zonder baarmoeder of zonder eierstokken kunnen niet zwanger worden)
-De man heeft een intact geslachtsdeel (zowel van binnen als van buiten). Mannen zonder teelballen kunnen niet een kind verwekken.
-De vrouw is niet na de menopauze en de man is niet ouder dan 80 jaar (hoe ouder je bent, hoe moeilijker het is om zwanger te worden. De kans op aangeboren afwijkingen van het kind neemt ook drastisch toe met het vorderen van de leeftijd)
-De vrouw en man zijn geslachtsrijp (kinderen die nog onvoldoende ontwikkelde geslachtsorganen hebben kunnen geen kinderen krijgen. De leeftijd waarop deze ontwikkeling begint verschilt erg tussen mensen)
-De eicellen zijn gezond (tonen geen ernstige genetische afwijkingen of vormafwijkingen)
-De zaadcellen zijn gezond (iedere man heeft nabij de 30% misvormde zaadcellen. Als dit er meer zijn kan het ook de oorzaak zijn van onvruchtbaarheid. Genetische instabiliteit van de zaadcellen kan ook tot een vroegtijdige abortus leiden.
-Beide partners willen graag een kind. Dit is geen voorwaarde, maar het helpt wel.
-De seks vindt niet plaats op dagen waarop de vrouw onvruchtbaar is (bijvoorbeeld tijdens de menstruatie)
-De man moet een orgasme krijgen binnen in de vagina van de vrouw
-Sommige ziektes kunnen leiden tot onvruchtbaarheid

Hoe weet je of je zwanger bent?
Dat is op twee manieren te merken. 1. Je menstruatie komt niet meer op gang (dit kan ook nog door andere oorzaken, zoals anorexie, extreem dieet, veel stress, ziektes). 2. De zwangerschapstest (vrij te koop zijn de apotheek of kruidenier) is positief (kan ook heel licht positief zijn).

Hoe kan ik het terugdraaien?
Terugdraaien van een zwangerschap is onmogelijk. Je kan hem alleen verwijderen. Dat heet abortus. In een heel vroeg stadium kan de morning after pil gebruikt worden (wordt voorgeschreven door de arts), in een later stadium (tot 22 weken) kan de zwangerschap in een abortuskliniek worden afgebroken.
Besef je wel goed wat je dan doet. Het is het dood maken van iemand die een mooi leven zou kunnen leiden (tenzij de foetus erg ziek was). Het brengt ook een zware psychische belasting voor de vrouw mee. Twijfel en schuldgevoelens kunnen lange tijd erg belastend zijn.

Hoe ziet een abortus provocatus legis artis (APLA, ofwel abortus) eruit?
Een abortus ziet er als volgt uit: in een steriele omgeving (meestal operatiekamer) wordt je eerst verdoofd (meestal met een ruggenprik) en steriel gemaakt. De benen worden gespreid en vastgezet (je kan er toch niet meer mee bewegen door de verdoving). De baarmoedermond wordt met een lange tang vastgeklemd en deels naar buiten getrokken. Daarna wordt er met een instrument (dunne stalen stang) gevoeld hoe diep de baarmoeder is. Vervolgens wordt met een zuiger de baarmoeder leeggezogen (de ongeboren vrucht wordt op die manier in stukjes gezogen). Het resultaat is een pot met op het eerste oog alleen maar bloed en slijm. Als laatste wordt met een schaper de baarmoeder schoon geraspt.
Er wordt na de abortus geen afscheid genomen van de baby (het zicht van de verpulverde baby is te luguber voor de moeder). De ingreep is na het uitwerken van de verdoving flink pijnlijk.

Hoe ziet het zwanger zijn er uit?
Hoe de zwangerschap wordt beleefd is voor iedere vrouw anders. Er zijn enkele extreme gevallen beschreven waarbij de vrouw pas net voor de geboorte van haar kind door had dat ze zwanger was. De hele zwangerschap duurt nabij de 9 maanden. Het kind kan eerder of uiterlijk 2 weken later geboren worden (als het langer duurt dan 2 weken is dat een indicatie voor medische hulp).
Zodra je zwanger bent is het verstandig om je bij een verloskundige in te schrijven. De verloskundige geeft je informatie over de tests die moeten worden uitgevoerd en over het beloop van de zwangerschap. Ze geven je ook de keus of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen (informeer bij de verzekeraar of bevallen in het ziekenhuis wordt vergoed).
Later in de zwangerschap moet ook de kraamzorg geregeld worden. Dit zijn mensen die helpen in de eerst dagen na de bevalling. Ze geven handige tips en ontlasten de moeder die nog bij moet komen van de bavalling.

Tijdens de eerste paar weken van de zwangerschap is er helemaal niets te zien aan de buitenkant. Er is geen vergrote buik. Bewegingen van de baby zijn pas rond de 20ste week goed te voelen (eerder kan ook). Hieonder staan enkele vaak voorkomende verschijnselen tijdens de zwangerschap.
Gedurende de hele zwangerschap:
Veel plassen, meer vaginale afscheiding, obstipatie, jeuk, dikker worden (gewicht neemt toe met ongeveer 12 kg. 5 kg daarvan is de baarmoeder met inhoud)
Vooral in het eerste trimerster:
Ochtendmisselijkheid, overgeven (dit kan in uitzonderlijke gevallen ernstige proporties aannemen. Neem dan contact op met de arts), smaakveranderingen, stemmingswisselingen, slaperigheid, pijn in de liezen, pijnlijke borsten
Vooral in de tweede helft van de zwangerschap:
Meer last van zuurbranden, boeren, donkerdere huid, vettere huid, acne, meer lichaamsbeharing en meer hoofdhaar, ademnood, harde buiken, zwangerschapsstriemen.
Vooral in het derde trimerster:
Zwelling van de benen, warmteallergie, slecht slapen, bekkenpijn, moeilijk lopen, rugklachten.
De gewichtstoename is tijdens het eerste, tweede en derde timester gemiddeld: 1, 5 en 6 kg. Indien een vrouw minder dan 7 kg aankomt, vergroot dat de kans dat het kind te vroeg geboren wordt (met alle narigheid die daarmee samengaat). Als het gewicht veel meer dan 12 kg toeneemt, kan het kind erg groot worden bij de geboorte (wat de kans op een keizersnee vergroot).
De borsten veranderen tijdens de zwangerschap. Vanaf de verwekking neemt het volume toe, ze worden gespannen, soms wat pijnlijk. Er kan een gelige stof uit de tepels komen. Na de 8ste week neemt de borstomvang verder toe. De toename in borstweefsel kan varieren van helemaal niets tot bijna 1 L. Gemiddeld is de toename 200 ml per borst. De tepels veranderen ook. Ze worden donkerder en groter (zeker de tepelhof. Die is in het begin 3,5 cm en wordt 5 cm in doorsnee). In het derde trimerster kan er melk gaan vloeien uit de tepels.
De huid verandert. De huid wordt donkerder, de handen en voeten worden warmer. In het tweede trimerster ontstaan er striae (striemen). Dit zijn blauwe/rode strepen die lopen vanaf de lies, over de buik richting de borsten. Ze komen ook op de borsten voor. Ze ontstaan door de spanning op de huid die steeds toeneemt. De striemen worden minder na de geboorte (het duurt erg lang voordat ze echt minder zichtbaar zijn).
Er is meer haargroei na de tweede helft van de zwangerschap. Het schaamhaar groeit meer naar boven, richting de navel. Het hoofdhaar wordt dichter en sterker. In de eerste drie maanden na de bevalling valt het haar juist makkelijk af.

Tijdens de zwangerschap moet je geregeld voor controle bij de verloskundige langs. Je moet ook twee keer langs voor een echo van de baby. Er wordt bloedonderzoek gedaan naar bepaalde ziektes (die schadelijk kunnen zijn voor de baby) en naar tekorten van bepaalde belangrijke stoffen. De eerste echo vindt plaats bij een zwangerschap rond de 20 weken. Hierbij wordt gekeken of de foetus zich goed ontwikkeld. Ook kan getest worden op het syndroom van Down.
De geboorte vindt plaats in het ziekenhuis of thuis. Regel dit goed van te voren om later geen organisatorische ellende te hebben.
In het ziekenhuis wordt van alles gemeten en kan een ruggenprik gegeven worden. In geval het misgaat kan er snel worden ingegrepen. Daarom is het aan te raden bij eerder misgegane bevallingen in het ziekenhuis te bevallen. Ook als je in een hoog huis met veel trappen en geen lift woont is het handiger in het ziekenhuis te bevallen, omdat je als het fout gaat zelf al die trappen af moet lopen naar de ambulance. Nadelen van in het ziekenhuis bevallen zijn: je moet direct na de geboorte weer naar huis en je ligt in een onvertrouwde omgeving.
Als je thuis bevalt is dat op je eigen bed. Alle spullen die nodig zijn voor de geboorte moet je zelf regelen (kraampakket. Regel het op tijd!). Er moeten ook klossen geregeld worden om het bed hoger te zetten (om rugklachten bij de verloskundigen te voorkomen). De geboorte wordt geheel geleid door de verloskundige. Na de geboorte blijven moeder en kind rustig op bed liggen. Later komt een arts langs om te kijken of de baby gezond is.
Van ieder kind dat geboren is na een zwangerschapsduur van tenminste 24 weken moet aangifte gedaan worden bij de burgerlijke stand. Het maakt niet uit of het levend of dood is. Dit moet binnen 3 dagen na de geboorte. De aangifte wordt gedaan door de vader of degene die het kind heeft erkend. Indien er geen vader is, moet de degene die betrokken was bij de geboorte aangifte doen.
De achternaam van het kind kan worden gekozen. Het is ofwel de achternaam van de moeder of van de vader.

Kan is nog seks hebben tijdens de zwangerschap?
Het kan alleen niet als je bloedverlies uit de vagina, pijn, gebroken vliezen of gevorderde ontsluiting hebt. Ruige seks is ook af te raden. In de laatste weken van de zwangerschap is het ook moeilijk om seks te hebben, vanwege de omvang van de buik. Dat kan worden opgelost door een andere stand te gebruiken. Maar ook dan kan het pijnlijk zijn voor de vrouw en onhandig voor de man
Seks tijdens de zwangerschap is zeker aan te raden, omdat beide partners seksuele behoeften hebben. Het niet stillen van die behoeftes kan tot spanningen leiden.
Geniet trouwens lekker van de seks tijdens de zangerschap, want na de bevalling is dat vanwege de pijn vaak langere tijd niet meer mogelijk.