seksuele-problemen.nl
Menu
 

Wat is verkrachting?
Is verkrachting strafbaar?
Wat voor gevolgen heeft verkrachting op de persoon die verkracht is?

Wie verkracht er iemand?
Wat moet je doen als je verkracht bent?

Wat is verkrachting?
Dat is het tegen de wil in seks hebben met iemand of hem/haar dingen te laten doen die seksueel van aard zijn.

Cijfers
Kinderen:
Uit onderzoek blijkt dat 12% van alle meisjes onder de 16 is verkracht. 33% heeft ongewenst seksuele handelingen moeten verrichten. Ook jongens worden verkracht. 4% van alle jongens krijgt te maken met ernstig seksueel geweld. De dader is meestal een man. Slechts 5% wordt verkracht door een vrouw. Meisjes worden meestal buiten het gezin om misbruikt (23.5% versus 15.6%). Ook jongens worden meestal buiten het gezin om misbruikt.
Seksuele intimidatie komt nog veel vaker voor. Op school en voortgezet onderwijs heetf 1/4 van de meisjes en 1/10 van de jongens ermee te maken. Meestal gaat het om een medeleerling, 1/3 van de gevallen gaat het om personeel.

Is verkrachting strafbaar?
Ja. Het is een ernstig misdrijf en er staat gevangenisstraf op.

Wat voor gevolgen heeft verkrachting op de persoon die verkracht is?
-Vrouwen kunnen na een verkrachting zwanger worden. Dit leid meestal tot het overgaan op abortus met al de geestelijke complicaties die daar bij horen. Een ander deel van de vrouwen gaat niet over tot abortus en wordt hun hele leven geconfronteerd met de traumatische ervaring van de verkrachting.
-Een verkrachting kan ook tot lichamelijke schade leiden (scheuren in de vagina bij ruige penetratie, scheuren in de darmen door ruige anale penetratie, directe verwondingen aangebracht door de dader vanwege seksuele fantasie├źn).
-Het mogelijk een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) er op na te houden zoals HIV en hepatitis.
-Psychische schade is vaak nog meer invaliderend. Zelfmoordpogingen, langdurige depressies, het niet meer goed kunnen functioneren in de samenleving, nachtmerries, angstaanvallen, het niet meer naar buiten durven, geen plezier meer beleven bij seks, Borderline persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen en mogelijk ook het ontwikkelen van transseksualiteit zijn een paar van de ernstige psychische gevolgen die een verkrachting het veroorzaken.

Wie verkracht er iemand?
De meeste verkrachtingen vinden plaats in familie- of vrienden verband. Het zijn meestal vaders/broers of goede kennissen van de ouders die tot verkrachting over gaan. Vaak is de rest van het gezin of het slachtoffer zelf te bang om stappen daartegen te ondernemen, waardoor het vaak erg lang doorgaat.
Verder vinden veel verkrachtingen plaats na overvloedig alcohol of verdovende middelengebruik. Het gebeurd ook na uitnodiging door vrienden thuis.

Wat moet je doen als je verkracht bent?
Melden bij de politie, zodat de dader vervolgt kan worden. Naar een huisarts gaan om je te testen op SOA's en op andere lichamelijke schade. Langsgaan bij een psychloog om te leren om te gaan met de traumatische ervaringen.

Wat er allemaal precies gaat gebeuren:
-ga zo snel mogelijk naar de politie. Als je wacht gaan sporen verloren en verdwijnen blauwe plekken. Als je menstrueert is zaad onderzoek niet meer mogelijk. Mocht je gevangen genomen zijn tot je menstruatie, geef de politie dan je onderbroek (niemand mag er aan komen, moet direct in speciaal plastic zakje om vervuiling met andermans huidproducten te voorkomen). Hier kunnen nog zaadcellen en ander DNA houdend materiaal uit gehaald worden
-de politie (zeden misdrijven) zal je onderzoeken naar tekenen van mishandeling (zoals blauwe plekken, verwondingen door slagen met riemen enz. Ook zullen ze vaginaal (door de GGD arts) onderzoek doen en proberen wat sperma uit de vagina te verkrijgen. De gegevens uit dit onderzoek, samen met je verhaal zullen helpen de dader te vinden en te veroordelen.
-indien er nog geen menstruatie op is getreden, neem de morning-after pil om zwangerschap te voorkomen (indien niet gewenst natuurlijk). Daarnaast heb je antibiotica tegen gonorrhoe en chlamydia nodig. Een directe HIV test is mogelijk, anders (beter bekend bij artsen) een test na 3 maanden, gecombineerd met een hepatitis onderzoek.

Indien het al langer geleden is (week na de verkrachting bijvoorbeeld) is het wel zinvol een zwangerschapstest te doen (eventueel een abortus uit te laten voeren), te behandelen tegen gonorrhoe en chlamydia en de HIV en hepatitis test te laten doen.