seksuele-problemen.nl
Menu
 

Geslachtsziekten, ofwel SOA's (seksueel overdraagbare aandoeningen) zijn ziekten die van de ene naar de andere mens worden overgedragen via seks. Om de kans te verkleinen om een SOA op te lopen, kan een condoom worden gebruikt tijdens het vrijen en moet orale seks (het likken of het in de mond nemen van het geslachtsdeel van je partner) of oro-anale seks (het likken van de anus van je partner) worden vermeden. Het gebruik van een anticonceptiepil, een spiraaltje of klaar komen buiten de vagina of anus geeft geen bescherming tegen SOA's. Het condoom werkt dus het beste.

SOA's zijn vaak vervelende en soms dodelijke ziekten. Niet alleen de seks partners, maar ook eventuele nog ongeboren kinderen kunnen risico lopen.

condoom

Vrijen met een condoom om gebeurd maar tot een bepaald niveau in de relatie. Als de partners elkaar voldoende vertrouwen doen ze het niet meer. Helaas is het vaak moeilijk om te bepalen wanneer iemand helemaal te vertrouwen is. Doe het zeker niet onbeschermd bij de eerste keer bij iemand die je een paar weken kent.

Hieronder staat een lijst met SOA's:

HIV en AIDS

Syfilis

Chlamydia

Gonorrhoe

Hepatitis A

Hepatitis B

Trichomoniasis

Herpes genitalis

Schaamluis