seksuele-problemen.nl
Menu
 

Om seksuele problemen te kunnen oplossen, is kennis nodig over seks. Seks bestaat uit verschillende fasen. In elk van deze fasen kan het fout gaan. In de onderstaande tekst staan ze allemaal vermeld samen met de mogelijke oorzaken.

De fasen waar seks uit bestaat zijn:

1. Verlangen
2. Opwinding
3. Plateau
4. Orgasme
5. Herstel

seksuele problemen

1. Problemen tijdens het verlangen:
Bij vrouwen
Minder zin in seks hebben, minder verlangen
Hierbij bestaat er een systematisch gebrek aan seksuele fantasieen en het verlangen naar seksuele activiteit. Enkele oorzaken die hierbij een rol spelen zijn: ziekten die de hormonale balans verstoren, chronische pijn, chronische vermoeidheid, depressie, medicijnen, angst, boosheid, traumatische ervaringen, conflict met partner, dagelijkse zorgen, intensief werk.
De behandeling hiervoor bestaat uit het aanpakken van de oorzaak van het probleem en onderwijs in seks, medicatie aanpassen.

Bij mannen
Minder zin in seks hebben, minder verlangen

Aanhoudend gebrek aan seksuele fantasieen en verlangen naar seksuele activiteit. Oorzaken hiervan kunnen zijn: lage testosteron spiegels, schade aan de testikels, chronische nierinsufficientie, CVA, levercirrhose, alcoholisme, heroine verslaving, cocaine verslaving, angst voor seks, vermijden van seks, geen liefde tussen de partners, relatieproblemen, depressie, intensieve baan. Behandeling bestaat uit het behandelen van de onderliggende ziekte, relatietherapie, seks onderwijs.

2. Problemen tijdens de opwinding:
Bij vrouwen
Herhaaldelijk onvermogen om opgewonden te worden, een vochtige vagina en zwelling van de clitoris te krijgen.
Oorzaken hiervoor kunnen zijn: effecten van de menstruele cyclus, zwangerschap, menopauze, vroegtijdige verwijdering van de eierstokken, CVA, neurologische ziekten, medicatie, schuldgevoelens, angst, onplezierige seks door partner, traumatische ervaringen, kanker,
Behandeling bestaat uit het gebruik van glijmiddel, hormoon toediening (indien daar een tekort aan is), andere manier van vrijen (bijvoorbeeld orale of anale seks of masturbatie), seks onderwijs, medicatie aanpassen.

Bij mannen
Erectiestoornis

Tijdens de opwindingsfase krijgt de man een erectie (stijve en gegroeide penis). Dit is noodzakelijk voor een prettige seks. Veel mannen hebben een probleem met het krijgen van een erectie. Oorzaken hiervan kunnen zijn: gebrek aan voldoende seksuele stimulering van de man, dichtgeslipte bloedvaten (slagaders), neurlogische ziekten (dwarslesie, multiple sclerose), hormonaal, medicatie, prostaatproblemen, overmatig alcoholgebruik, stress, ouderdom, drugs, slaaptekort, roken, hoge bloeddruk, diabetes, afleiding, angst, faalangst, prestatie angst, psychisch getraumatiseerd, angst na 1 keer geen erectie te hebben gekregen er nooit meer een te krijgen, hoog cholesterol. Bestaat er wel een ochtenderectie (bij het opstaan na het slapen), dan is het waarschijnlijk een psychisch probleem (angst, faalangst) of te weinig stimulatie. Behandeling: Viagra (werkt na 30-120 minuten, werkzaam gedurende 4-5 uur. Geeft een erectie. Er moet wel seksuele stimulatie zijn, anders werkt het alsnog niet), seks onderwijs (training is het voorspel, masturbatie, de seks spannender maken), cognitieve therapie, relatietherapie, medicatie aanpassen, stoppen met alcohol en roken.

3. Plateau (tijdens het vrijen)
Bij vrouwen
Pijn (dyspareunie)

Het is aanhoudende pijn die samenhangt met seks. Plaatsen en tijdstippen waar de pijn ontstaat zijn: pijn in de vagina ingang of de schaamlippen, pijn diep in de vagina, pijn bij het orgasme, pijn na de seks. De oorzaak van de pijn kan een ziekte zijn, psychisch of onwetendheid over wat er gebeurd.
Behandeling bestaat uit: het niet hebben van vaginale seks als het pijn doet, enige tijd geen vaginale seks (om zo geiriteerde of beschadigde vagina te laten herstellen), cremes smeren op de pijnlijke plekken, goede hygiene aanhouden, ontspanningsoefeningen voor het bekken.

Vaginisme
Recidiverende of aanhoudende onwillekeurige samentrekken van de spieren van het buitenste deel van de vagina waardoor de penis niet naar binnen kan. De spieren spannen zich als iets de vagina nadert. Oorzaken en behandeling komen overeen met die van pijn tijdens het vrijen. Als extra onderdeel van de behandeling komt het langzamerhand proberen voorwerpen in de vagina te stoppen. Uiteindelijk kan het ook met de penis van de partner worden geprobeerd.

Bij mannen
Pijn (dyspareunie)

Aanhoudende pijn in de penis samenhangend met seks kan een groot probleem veroorzaken. Oorzaken van deze pijn kunnen zijn: infecties, huidafwijkingen, gebrekkige zelfwaardering, droge seks (met weinig voorspel of te weinig vocht ontwikkeling), te strakke voorhuid (die kan scheuren bij de seks), te losse voorhuid. Behandeling bestaat uit het behandelen van de infectie, bij wondjes enige tijd geen seks hebben om de wondjes te laten genezen, seks onderwijs, bij een veel te strakke of te losse voorhuid kan deze worden besneden, bij droge seks die niet natter kan worden glijmiddelen gebruiken.

4. Orgasme
Bij vrouwen
Het onvermogen om een orgasme te krijgen
Vrouwen kunnen op tenmniste twee manieren een orgasme krijgen. De eerste manier is via de vagina (wat erg moeilijk is en wat stimulatie van het G-punt vereist. De meeste vrouwen kunnen niet op deze manier klaar komen) en de andere via de clitoris (dit kan via directe stimulatie of door tegen de partner aan te wrijven als hij/zij op haar ligt). Oorzaken van het niet klaar kunnen komen zijn: onvoldoende lange stimulatie, bepaalde ziekten, medicijnen, niet weten hoe klaar te komen, te weinig concentratie tijdens de seks op eigen genot, krachtig nadenken om klaar te moeten komen, naar zichzelf te kijken tijdens de seks, afleiding door raar gedrag van de partner of de omgeving, angst voor controleverlies, angst voor een orgasme, relatieproblemen, onvoldoende voorspel en opwinding.
Behandeling bestaat uit masturbatietraining (indien de vrouw zelf niet weet hoe ze klaar moet komen), seks onderwijs voor beide partners (indien het probleem bij de partner ligt), medicatie aanpassen (indien het door de medicijnen komt).

Bij mannen
orgasmenstoornis

Vertraging of ontbreken van het krijgen van een orgasme. Oorzaken: onvoldoende stimulatie, relatieproblemen, het dwangmatig willen van een orgasme, kinderwens. Behandeling: seks onderwijs, relatietherapie indien nodig.

Voortijdige zaadlozing
Aanhoudende ejaculatie (zaadlozing) na minimale seksuele stimulatie voor, tijdens of kort na penetratie. In ieder geval eerder dan de man het zou willen. Oorzaken hiervoor zijn nog niet gevonden. Faalangst, overmatige prikkeling of zeer levendige seksuele fantasieen zouden een rol kunnen spelen. Behandeling: wegnemen van een deel van de prikkeling (bij het sterk opgewonden worden van bepaalde lichaamsdelen van de partner, die bedekken met kleding tot er wel een ejaculatie plaats mag vinden), afleiding introduceren in de seks (de partner kan hard in de penis knijpen of een andere pijnprikkel geven), seks onderwijs, cognitieve therapie, clomipramine (kan mogelijk de duur van de seks voor de ejaculatie verlengen)