seksuele-problemen.nl
Menu
 

Wat is homoseksualiteit?
Zijn homoseksuelen ziek?
Hoe weet je dat je homoseksueel bent?
Wat is coming out?
Hoe ontstaat homoseksualiteit?


Wat is homoseksualiteit?
Homoseksualiteit is het begeren van hetzelfde geslacht. Het zijn mannen die van mannen houden. Als vrouwen van vrouwen houden, wordt daar de term lesbiesch voor gebruikt. Als iemand van zowel mannen als vrouwen houd, dan is hij een bi-seksueel.
Homoseksuelen hebben dezelfde gevoelens als heteroseksuelen, maar niet voor het andere geslacht.

Zijn homoseksuele ziek?
Binnen verschillende religieen wordt homoseksualiteit gezien als een ziekte en zonde. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat er een taboe heerst over seksualiteit en dat het hier gaat om een minderheid van de bevolking die homoselsueel is. Het is altijd makkelijk te zeggen dat als je iets doet of denkt wat de meesten niet doen/denken, je ziek bent. Echter, het beperkt een homoseksueel niet in het dagelijks leven. Hij gaat niet dood of wordt niet zwak van homo zijn. Hij functioneert normaal in het werk en in sociale omstandigheden. Daarom kan je niet spreken van een ziekte. Homo zijn is anders zijn dan de meeste mensen. Maar eigenlijk heeft iedereen wel iets dat hem anders maakt dan de rest.

Hoe weet je dat je homoseksueel bent?
Als je opgroeit en je merkt dat je alleen verliefd kan worden op mensen van jou eigen geslacht, dat je het lichaam van het andere geslacht niet mooi vindt en dat je seksueel opgewonden kan raken door het kijken en het dromen over het eigen geslacht, dan is de kans groot dat je homoseksueel bent. Echter, fantasieen over seks of kussen/knuffelen van iemand van hetzelfde geslacht is iets wat veel tieners doen. Het heet experimenteren. Er heerst een taboe op en is daarom leuk. Het is daardoor moeilijker vast te stellen of je echt homoseksueel bent. Het is makkelijker vast te stellen dat je homo bent, als je gedurende je leven vrijwel alleen homoseksuele contacten maakt. Bij vrouwen blijkt de seksuele identiteit nog minder vast te staan dan bij mannen. In een onderzoek naar jonge lesbische en bi-seksuele vrouwen, noemde 25% zich na 5 jaar anders.

Wat is coming out?
Dat is het publiek maken van de eigen seksuele geaardheid. Voor vele homoseksuelen is het de manier om voorgoed een einde te maken van een leven vol leugens en verbergen van de eigen gevoelens. Omdat homoseksualiteit vaak niet wordt geaccepteerd, moeten vele homoseksuelen doen alsof ze heteroseksueel zijn. Dit om hun vrienden of werk niet te verliezen. Discriminatie mag niet, maar wordt zeker nogsteeds toegepast. Door de coming out besluiten homoseksuelen hun manier van leven te veranderen om op de manier vrij te zijn in hun eigen seksualiteit.

Hoe ontstaat homoseksualiteit?
Hoe het precies ontstaat is iets waar nog uitvoerig onderzoek naar wordt gedaan. Er bestaan verschillende theorieen. Wat wel bekend is, is dat het besef van homoseksueel zijn langzaam ontstaat. Er kan al een gevoel van "anders" zijn dat begint vanaf het vijfde levendsjaar.