seksuele-problemen.nl
Menu
 

Wat zijn bosten?
Wat is de functie van borsten?
Hebben alle vrouwen even grote borsten?
Zijn grote borsten beter dan kleine?
Hebben alleen vrouwen borsten?
Ik ben een man en ik heb borsten!

Wat zijn borsten?
Een borst bestaat anatomisch grofweg uit mekgangen, klierweefsel (dat melk produceert), een tepel (waar de melk uit kan komen), een tepelhof (aureola) en overliggend vel.

Wat is de functie van borsten?
De borsten dienen niet alleen als melkfabriek na de geboorte van een kind. Ze zijn ook een seksueel orgaan. Vrouwen kunnen extra plezier ondervinden tijdens de seks als ook hun borsten worden gestimuleerd. Daarnaast stimuleren ze seksuele gevoelens bij mannen.

Hebben alle vrouwen even grote borsten?
Nee. Er zijn meer vrouwen met relatief kleine borsten, dan met grote. Er bestaan ook veel vrouwen die nauwelijks borsten hebben. De borstgrootte is ook niet het hele leven hetzelfde. Tijdens de pubertijd ontwikkelen de borsten zich (hoe jonger je als vrouw bent, hoe kleiner de borsten zijn). Na het bereiken van de volwassen leeftijd blijven ze vrij constant in grootte, behalve tijdens en na de zwangerschap, omdat ze dan door groei van borstklierweefsel sterk in omvang toenemen.

Zijn grote borsten beter dan kleine?
Dat ligt er aan hoe je het bekijkt. Kleine borsten zijn handig, omdat ze niet zwaar zijn en tijdens het lopen/sporten niet hard op en neer bewegen (wat pijn kan geven). Ze zijn niet handig omdat veel vrouwenkleding is gemaakt voor vrouwen met iets grotere borsten, mannen kleine borsten vaak minder aantrekkelijk vinden en er minder melk in kan worden gevormd als er een baby is geboren.
Grote borsten zijn handig omdat kleding beter past, mannen er sterker seksueel door worden gestimuleerd en er voldoende melk kan worden gevormd (voor zelfs meer dan 1 baby tegelijk). Nadelen zijn dat hoe groter de borsten zijn ze op den duur rugklachten kunnen veroorzaken (de borsten zijn zwaar en de rug moet ze dragen), ze mannen te sterk kunnen stimuleren (waardoor de mannelijke aandacht onprettig kan worden) en dat er een grotere kans is op borstkanker.

Hebben alleen vrouwen borsten?
Nee, mannen kunnen ook borsten hebben. Dit heet gynecomastie. Vaak is het dan alleen een beetje klierweefsel. Dit wordt vaak tijdens de pubertijd bij jongens gezien en het verdwijnt dan rond het 20ste levensjaar. Het komt ook voor bij dikke jongens (dan is het meestal een met vet gevulde borst), bepaalde medische behandelingen, castratie en genetische predispositie (grote borsten, omdat die in de familie ook voorkomen).
Doordat sommige mannen borstweefsel hebben komt ook borstkanker voor bij mannen.

Ik ben man en ik heb borsten!
Er zijn drie manieren om er mee om te gaan:
-Je accepteert dat je borsten hebt en probeert via je charmes je "niet normale lichaamsbouw" te compenseren (volgens mij de beste manier)
-Je draagt een strakke band om je borsten om zo de omvang van de borsten voor de buitenwereld te maskeren
-Je laat je brosten operatief verkleinen