seksuele-problemen.nl
Menu
 

Wat is een BH?
Is er maar een maat BH's?
Zijn er speciale BH's voor niet gelijke borsten?
Welke maat BH heb ik nodig?
Ik wil als man een BH kopen voor mijn vriendin. Welke maat moet ik kiezen?

Wat is een BH?
BH is de afkorting voor breast holder (borst ondersteuner). Het is een kledingstuk dat vrouwen dragen waarmee ze voorkomen dat de borsten krachtig op en neer bewegen tijdens het lopen/sporten (wat pijn kan veroorzaken).

Is er maar een maat BH's?
Nee, net zoals andere kledingstukken zijn er BH's in verschillende maten. Er zijn ook BH's met verschillende functies. Zo zijn er sport BH's die de borsten goed fixeren, zodat er zo min mogelijk pijklachten ontstaan tijdens het sporten, pushup BH's die de borsten wat groter laten lijken en zwangerschaps BH's die makkelijk van voren open te maken zijn zodat de BH niet helemaal uit hoeft tijdens het borstvoeden.

Zijn er speciale BH's voor niet gelijke borsten?
Als je twee verschillende maten borsten hebt, is het vinden van een goede BH erg moeilijk. Wat je kan doen is gebruik maken van inleggertjes (vraag hiervoor in een gespecialiseerde winkel met ondergoed). Als je een borst mist (door amputatie na borstkanker) zijn er ook borstprotheses mogelijk.

Welke maat BH heb ik nodig?
De borstmaat is te meten met een meetlint. BH maten worden gemeten aan de hand van de onderborstwijdte en de borstwijdte. De onderborstwijdte wordt gemeten in centimeters en de borstwijdte in cupmaten.
Voor het bepalen van de juiste maat BH, moet eerst de onderborstwijdte gemeten worden. Dit wordt gedaan door goed diep uit te ademen en het meetlint strak rondom je borstkas, net onder de borsten te trekken. De wijdte die je dan meet zoek je terug in het onderstaande tabelletje.
63 - 67 cm: 65
68 - 72 cm: 70
73 - 77 cm: 75
78 - 82 cm: 80
83 - 87 cm: 85
88 - 92 cm: 90
93 - 97 cm: 95

Je bovenwijdte meet je door het meetlint, na uitademing, losjes rond je borsten te trekken. Je moet het punt nemen waarop de wijdte het grootst is (meestal ter hoogte van de tepels.

Trek nu de onderwijdte af van de bovenwijdte. Bepaal je cupmaat volgens de onderstaande tabel:
10 - 12 cm: AA
12 - 14 cm: A
14 - 16 cm: B
16 - 18 cm: C
18 - 20 cm: D
20 - 22 cm: E
22 - 24 cm: F
24 - 26 cm: G
26 - 28 cm: H
28 - 30 cm: J

Verder is het belangrijk dat de BH niet rimpelt en de borsten ook niet deels uit de BH steken. De riempjes mogen niet in de schouders snijden.

Ik wil als man een BH kopen voor mijn vriendin. Welke maat moet ik kiezen?
Je kan in de kast van je vriendin een BH zoeken, de maat opschrijven en vervolgens een mooie BH in de winkel kopen. Indien dit niet mogelijk is, maar je weet wel hoe de borsten van je vriendin er uit zien, gebruik de onderstaande plaatjes als referentie.

1
2