seksuele-problemen.nl
Menu
 

Wat is een besnijdenis?
Is een besnijdenis noodzakelijk?
Is een besnijdenis slecht?
Wat voor gevolgen heeft een besnijdenis?
Wie worden er besneden?

Wat is een besnijdenis?
Dat is het wegsnijden van een deel van het geslachtsorgaan. Bij jongens gaat het hier om de voorhuid die over de eikel ligt (het wordt hier behalve besnijdenis ook wel circumcisie genoemd). Bij meisjes is het verschillend. Bij sommige meisjes wordt er alleen een klein sneetje gemaakt in de clitoris, bij andere wordt de clitoris volledig verwijderd en worden ook de buitenste schaamlippen weggesneden. De schaamlippen worden soms dan ook aan elkaar genaaid, waardoor de vagina dicht wordt gemaakt. Deze wordt dan na het huwelijk weer open gemaakt.

Is een besnijdenis noodzakelijk?
Meestal niet. Het wordt gedaan vanuit een culturele achtergrond. Medisch gezien is alleen een besnijdenis bij jongens soms gerechtvaardigd als de voorhuid te strak rond de eikel zit en er niet overheen kan worden geschoven (dit heet in medsche terminologie phimosis). Verder heeft het totaal geen nut.

Is een besnijdenis slecht?
Ja. Behalve die paar jongens met een te strakke voorhuid is het totaal zinloos om de geslachtsdelen van jongens en meisjes te verminken. Bij meisjes is het strafbaar. Bij jongens is het helaas nog niet strafbaar.

Wat voor gevolgen heeft een besnijdenis?
Bij jongens heeft het tot gevolg dat de seksuele stimulatie minder is. Hierdoor is het nog wel mogelijk om een orgasme te krijgen, alleen duurt het wat langer. Bij meisjes heeft het vernielen van de clitoris ernstige gevolgen voor de seksuele beleving. Het grootste gedeelde van de seksuele stimulatie gebeurd namelijk door via de clitoris. Een klein gedeelte komt door de borsten en het G-punt (in de bovenwand van de vagina). Het kan dus leiden tot het afwezig zijn of ernstig verminderd zijn van seksueel genot (ook na het huwelijk).
Bij sommige mannen wordt de besnijdenis in hun jeugd als iets zeer traumatiserends ervaren. Vaak ook omdat er allemaal leugens omheen worden verteld en de procedure zonder verdoving werd gedaan.

Wie worden en besneden?
Besnijdenis komt onder andere voor bij Joden, Amerikanen, Islamieten.