seksuele-problemen.nl
Menu
 

Om plezier te hebben van de voordelen van seks en geen last te hebben van de nadelen (zoals vroegtijdige verantwoordelijkheid voor kinderen, verplichtingen ten opzichte van geloofsovertuigingen (huwelijksplicht) of een hechte band met iemand waar je eigenlijk helemaal geen band mee wil hebben) is er anticonceptie ontwikkeld. Het woord anticonceptie houdt in dat het conceptie (de verwekking van kinderen) voorkomt. Er bestaat bescherming voor zowel de man als voor de vrouw.
Het best bekende anticonceptiemiddel is het condoom, daarna volgt de anticonceptiepil, de vaginale ring, de minipil, de prikpil, het spiraaltje, het vrouwencondoom, "voor het zingen de kerk uit", de kalender hanteren.

1. Het condoom
Het principe is erg eenvoudig: verpak hermetisch de uitgang van de penis, zodat er geen sperma in de vagina van de vrouw kan komen. Het is simpel en werkt vrij goed. Wanneer het niet werkt is de oorzaak meestal te vinden in verkeerd aantrekken van het condoom, anale seks (waarbij het condoom scheurt) gevolgd door vaginale seks, of ruige seks (hierbij scheurt het condoom ook). Dus bij vaginale seks zonder veel extra toeters en bellen werkt het prima. Het gebruik van twee condooms over elkaar heen is niet veilig (hierdoor bestaat er een grotere kans op het scheuren van het condoom). Extra glijmiddel gebruiken is dan beter.

Is het wel lekker om met een condoom te vrijen?
Het antwoord daarop is: nee. Het geeft wel genoegdoening en het is zeker mogelijk om een orgasme te krijgen, maar het gevoel is heel veel minder dan zonder gebruik van een condoom.

Moet ik het dan wel gebruiken?
Als je vaak nieuwe partners hebt, of wanneer je partners veel partners heeft, of wanneer je gewoon te weinig van je partner weet, is het sowieso handig om een condoom te gebruiken. Het grote voordeel is namelijk - naast anticonceptie (het voorkomen van zwangerschap) - dat je ook niet zo makkelijk geslachtsziektes kunt oplopen (en daar zitten enkele zeer onplezierige tussen!).

Hoe gebruik ik een condoom?
Het is handig dat zowel de man als de vrouw (of indien het om homoseksueel contact gaat: beide mannen) een condoom meeneemt, omdat het namelijk vaak wordt vergeten. Eerst begint het voorspel. Beide partners worden geil (opgewonden) en vrij snel daaropvolgend krijgt de man een erectie. Dit is precies het moment waarop het condoom uit de verpakking gehaald moet worden (verpakking rustig openscheuren). Het condoom is opgerold om makkelijk uitgerold te kunnen worden over de penis. Hou met duim en wijsvinger het losse fliebertje dat centraal in het condoom hangt vast. Met de andere hand probeer je nu rustig het condoom 1 slag los te rollen. Lukt het makkelijk, dan zit je aan de goede kant. Gaat het moeilijk, druk het fliebertje dan door naar de andere kant en probeer het condoom nogmaals 1 slag los te rollen. Druk nu de eikel (uiteinde van de penis dat iets dikker is dan de rest) in het fliebertje en rol het condoom zo ver mogelijk over de penis heen (meestal zit de penis bijna in zijn geheel verpakt in het condoom). Heb je de eikel aan de verkeerde kant van het condoom naar binnen gestoken en lukt het uitrollen van het condoom niet meer goed? Geen nood: je partner (of jijzelf) heeft er nog 1 reserve! Gooi het oude condoom weg. In het vocht wat uit de penis komt bij seksuele opwinding kunnen enkele verdwaalde zaadcellen zitten die je partner zwanger kunnen maken.
Als je klaar bent met de seks (en dus niet nog een keertje naar binnen wil gaan), trek je het condoom uit (gaat vrij eenvoudig, omdat na het orgasme de penis weer krimpt) en knoop je het dicht (als een ballon met aan de binnenkant het sperma). Het condoom kan nu weggegooid worden.

2. De pil
Voor de vrouwen is er een anticonceptiemiddel ontwikkeld om te voorkomen dat geile mannen bij iedere vrouw kinderen verwekken: de anticonceptiepil. De werking van deze pil berust op het verstoren van de hormonale huishouding van de vrouw. In de pil zitten oestrogeen en progestageen.

Hoe betrouwbaar is de anticonceptieve werking?
Ieder jaar raakt 1 op de 1000 vrouwen toch nog zwanger. Door interacties met geneesmiddelen is in de praktijk het aantal vele malen groter. In totaal raken 30 op de 1000 vrouwen zwanger.

Wat zijn behalve anticonceptie voordelen van de pil?
Het normaliseert de menstruatie. Vrouwen die een onregelmatige, pijnlijke en bloedige menstruatie hebben, kunnen de pil goed gebruiken. Daarnaast verlaagt het risico op eierstok- en baarmoederkanker.

Wie mag de pil niet gebruiken?
Vrouwen die een hartaanval, hersenbloeding, diep veneuze trombose of longembolie hebben gehad. Vrouwen met trombofilie. Vrouwen die borst- of baarmoederkanker hebben. Zwangerschap, ernstige leverfunctiestoornissen en geelzucht.

Wat zijn bijwerkingen van de pil?
In het begin van inname heeft 10 op de 1000 vrouwen last van misselijkheid, hoofdpijn, gespannen borsten, doorbraakbloedingen, minder zin in seks, depressieve stemming, veranderde vaginale afscheiding. Verhoogd risico op diep veneuze trombose.

Hoe neem ik de pil in?
De menstruatiecyclus bestaat uit 28 dagen. Met de pil wordt deze cyclus nagebootst. De eerste pil moet worden ingenomen op de eerste dag van de menstruatie. Neem de eerste 21 dagen de pillen van de pillenstrip in. Daarna 7 dagen geen pillen innemen (of de placebopillen als die er zijn). Binnen die week (meestal na 2-3 dagen) zal de onttrekkingsbloeding optreden. De volgende cyclus precies hetzelfde doen.

Help, ik ben mijn pil vergeten!
Gebruik dan het ondestaand schema om er achter te komen wat je moet doen:
Tabel  Adviezen bij vergeten pillen


Periode Aantal Adviezen
N.v.t. 1
  • pil alsnog nemen, geen aanvullende maatregelen
Week 1 2 of meer
  • laatst vergeten pil alsnog innemen en strip afmaken
  • zonodig morning-afterpil (evt. morning-afterspiraal)
  • aanvullende anticonceptie tot de pil weer 7 dagen genomen is
Week 2 2 of 3
  • laatst vergeten pil alsnog innemen en strip afmaken
  • geen extra maatregelen
4 of meer
  • laatst vergeten pil alsnog innemen en strip afmaken
  • aanvullende anticonceptie tot de pil weer 7 dagen genomen is
Week 3 2 of meer
  • laatst vergeten pil alsnog innemen en strip afmaken en zonder pauze doorgaan met volgende strip
  • √≥f pauze van 7 dagen vanaf eerst vergeten pil

Ik heb overgegeven. Wat nu?
Overgeven binnen 4 uur na inname pil is hetzelfde als 1 pil niet innemen. Volg het bovenstaande schema hiervoor. Bij langdurige misselijkheid condoom gebruiken.

3. De vaginale ring
Bevat net zoals de pil de hormonen oestrogeen en progestageen.

Hoe gebruik ik de ring?
De menstruatiecyclus bestaat uit 28 dagen. Stop de ring op de 1ste dag van de menstruatie in de vagina. Laat hem daar exact 3 weken zitten. Haal hem er aan het begin van de 4de week uit. De volgende cyclus ziet er exact hetzelfde uit.
Indien je net begonnen bent moet je de eerste week een condoom gebruiken, later is dat niet meer nodig,

Help, ik ben mijn ring op tijd vergeten in te brengen!
De ring moet minimaal 3 weken per cyclus in de vagina zitten. Als hij er uit valt, mag hij maximaal 3 uur buiten de vagina blijven, anders bestaat er het risico op zwangerschap. De ring is ook niet langer dan 4 weken werkzaam (dus vergeten eruit te halen, betekent ook dat zwangerschap mogelijk is).

Wat zijn bijwerkingen van de pil?
In het begin van inname heeft 10 op de 1000 vrouwen last van misselijkheid, hoofdpijn, gespannen borsten, doorbraakbloedingen, minder zin in seks, depressieve stemming, veranderde vaginale afscheiding. Verhoogd risico op diep veneuze trombose.

Wie mag de pil niet gebruiken?
Vrouwen die een hartaanval, hersenbloeding, diep veneuze trombose of longembolie hebben gehad. Vrouwen met trombofilie. Vrouwen die borst- of baarmoederkanker hebben. Zwangerschap, ernstige leverfunctiestoornissen en geelzucht.

4. De minipil
Ook deze pil is een hormonenpil. Hierin zit echter alleen progestageen. Als bijwerking wordt hier vaak tijdens het eerste jaar van gebruik onregelmatig bloedverlies gezien. Na 1 jaar is er meestal geen bloeding meer. De minipil is ook alleen maar werkzaam als hij exact op hetzelfde tijdstip elke dag wordt ingenomen (3 uur verschil maakt de pil al onwerkzaam).

5. De prikpil
De prikpil is qua werkzame stof identiek aan de minipil. Er zit ook alleen het hormoon progestageen in. Na injectie is de pil 12 weken werkzaam (om de 12 weken dus weer een nieuwe prikpil). Nadeel van deze behandeling is dat indien er een kinderwens is, na het stoppen van de prikpil er meestal 9 maanden moet worden gewacht voordat de vruchtbaarheid volledig is.

6. Het spiraaltje
Er bestaan 2 soorten spiraaltjes: het koperhoudende en het progestageenbevattende. Beide moeten door een arts worden ingebracht gebruikmakend van een speculum.
Het koperhoudende spiraaltje veroorzaakt een ontsteking van de baarmoeder, waardoor innesteling van de eicel onmogelijk wordt gemaakt. Het aantal zwangerschappen bij aanwezigheid van het koperhoudende spiraaltje is 8 op de 1000. Als bijwerkingen worden hevigere menstruaties, langdurige menstruaties, pijnlijke menstruaties.
Het prostageenbevattend spiraaltje veroorzaakt afbraak van de bekleding van de baarmoeder. Waardoor innesteling van de eicel onmogelijk wordt gemaakt. Zwanger worden 2 op de 1000 vrouwen. Bijwerkingen zijn vermindering van de menstruele bloedingen, depressie, hoofdpijn, acne, gewichtsveranderingen, pijnlijke borsten.

7. Het vrouwencondoom
Het principe is hetzelfde als van een herencondoom. Het wordt aangedaan om sperma te beletten er doorheen te gaan. Het vrouwencondoom bestaat uit een zakje met twee ringen. Het wordt ingebracht door de ring die dicht is samen te knijpen en vervolgens de vagina binnen te brengen. Het zakje bedekt de hele vaginawand en de ring die samengeknepen werd komt vanzelf om de cervix (baarmoedermond) te liggen. Tijdens de seks is dus de hele vagina en de baarmoederopening beschermd.

8. "Voor het zingen de kerk uit"
Deze manier van anticonceptie gaat uit van sterk vertrouwen tussen beide partners. De man moet volgens deze methode net voordat hij een orgasme krijgt zijn penis terugtrekken en op de buik van zijn partner klaarkomen. Het sperma is op die manier niet binnen maar buiten de vagina aanwezig.
problemen die met deze methode zijn verbonden zijn: vaak vergeet de man zijn penis terug te trekken, soms heeft de man helemaal geen zin om buiten de vagina klaar te komen, de man kan klaarkomen op de schaamlippen (waarna bij afvegen sperma de vagina ingeduwd kan worden) en als laatste dat er in het vocht dat uit de penis komt tijdens de seks (dus niet de uiteindelijke ejaculatie) enkele zaadcellen aanwezig kunnen zijn.
De methode is effectief indien nauwkeurig gedaan, maar het risico om zwanger te worden is vele malen groter dan bij condoom- of pilgebruik.

9. Kalender hanteren
Tijdens de menstruatiecyclus zijn er een paar dagen waarop de vrouw niet vruchtbaar is. Tenminste: bij een regelmatige cyclus. Het zaad kan tot 5 dagen overleven in de vrouw. Door aan het begin van de onvruchtbare periode seks te hebben (uitrekenend op welke dag gestopt moet worden om het zaad geen kans van overleven te geven) kunnen de partners seks met elkaar hebben zonder het tot een bevruchting kan leiden.
Problemen die deze methode met zich meebrengt zijn: bij een onregelmatige cyclus heb je er niets aan.