seksuele-problemen.nl
Menu
 

Hieronder staat de basale anatomie van het mannelijke en vrouwelijke geslachtsorgaan. Kort door de bocht heeft een man een pik en de vrouw een kut. Hieronder staan twee plaatjes die schematisch de geslachtsdelen weergeven. Aangegeven zijn de belangrijkste zichtbare onderdelen waar het geslacht uit bestaat.

3

Mannelijk geslachtsorgaan (buitenkant in erectiele en niet-erectiele toetand). Balzak (scrotum), teelbal (testis, orchis), penis (pik, leuter, piemel), erectie (stijve penis), eikel (glans penis), voorhuid (preputium), schaamhaar (pubes)

5

Vrouwelijk geslachtsorgaan (buitenkant in gespreide toestand). Schaamhaar (pubis), kleine schaamlip (labium minus pudendi), grote schaamlip (labium majus pudendi), clitoris (kittelaar), plasbuis uitgang (ostium urethrae externum), vagina ingang (ostium vaginae)

1

Externe anatomie borsten. Tepel (papilla mammaria), aureola (aureola mammae). In het oppervlak van de aureola liggen ook enkele bultjes in een cirkel gerangschikt rond de tepel. Dit zijn kliertjes (glandulae areolares). Ze produceren een vettige stof die de tepel beschermt tegen uitdrogen.


 

Binnen in het lichaam zitten natuurlijk ook nog allemaal onderdelen van de geslachtsorganen, ze zijn hieronder te zien.

 

4
Interne anatomie mannelijk geslacht
1. Blaas (vesica urinaria)
2. Schaambeen (os pubis)
3. Penisschacht (corpus penis)
4. Zwellichaam (corpus cavenosum penis)
5. Eikel (glans penis)
6. Voorhuid (preputium)
7. Uitgang plasbuis (ostium urethrae externum)
8. Dikke darm (hier het sigmoid)
9. Laatste deel dikke darm (ampulla recti)
10. Zaadblaasjes (glandula vesiculosa)
11. ducti ejaculatori
12. Prostaat
13.Glandula bulbourethralis
14. Anus
15. Zaadleider. Gaat over in de urineleider (urethra)
16. Bijbal (epididymis)
17. Teelbal (testis)
18. Balzak (scrotum)

2

Interne anatomie borst. Borstspier (musculus pectoralis major), melkklieren (glandulae mammariae), tepel (papilla mammaria), aureola (areola mammae), melkgangetje (ducus lactiferi).

 

6
Interne anatomie vrouwelijk geslacht
1. Eileider (isthmus tubae uterinae)
2. Blaas (vesica urinaria)
3. Schaambeen (os pubis)
4. G-spot
5. Kittelaar (clitoris)
6. Uitgang urinebuis (ostium urethrae externum)
7. Uitgang vagina (ostium vaginae externum)
8. Eierstok (ovarium)
9. Dikke darm (hier het sigmoideum)
10. Baarmoeder (uterus)
11. Fornix uteri
12. Baarmoederhals (portio vaginalis cervicis)
13. Laatste deel dikke darm (ampulla recti)
14. Anus

Man
Zo zit er bij de man aan de binennkant te verbinding tussen de teelballen en de uitrang (de kleine opening in de eikel). Er zit een prostaat die de zaadcellen afkomstig uit de teelballen voorziet van extra vocht.

Vrouw
Bij de vrouw zit het meeste aan de binennkant van het lichaam. De vagina is voor het grootste gedeelte al niet eens te zien van buiten. Aan het einde van de vagina zit de baarmoedermond met een piepklein gaatje dat de vagina met de baarmoeder verbind. Aan weerszijden van de baarmoeder zijn de eileiders (kleine buisjes waardoor de eitjes naar de baarmoeder gaan) en de eierstokken.

Dat is in een notendop de belangrijkste anatomie van de geslachtsorganen. Er zijn echter uitzonderingen op deze lichaamsbouw. De grote van de penis is erg variabel. Er zijn mannen met een enorme penis en mannen met een erg kleine penis. Er bestaat zelfs een micropenis die zo klein is dat hij niet in de vagina kan komen. Bij vrouwen bestaan er ook flink wat variaties, vooral in de clitoris grote. Er zijn erg uitgesproken clitori die een beetje lijken op een penis en er zijn ook erg kleine. Van binnen kunnen er bijvoorbeeld ook twee baarmoedermonden en twee baarmoeders zijn, of de baarmoeder is opgedeeld met een onvolledig tussenschot. Er zijn mensen die een ongeluk hebben gehad, of zijn verminkt door anderen en daardoor een afwijkende bouw van hun geslachtsdeel hebben. En als laatste zijn er ook mensen die genetisch eigenlijk een man hadden moeten worden, maar door hormonale ontregeling uit zijn gegroeid tot vrouw.

Er bestaat ook nog zo iets als transseksualiteit. Dit zijn mensen die zich geen man voelen, maar wel een penis hebben en mensen die zich geen vrouw voelen, maar wel een vagina hebben. Transseksuelen willen graag door hormonale en chirurchische behandeling worden omgebouwd tot het geslacht waar ze zich mee identificeren. Travestieten hebben dat probleem niet. Zij hebben alleen een andere manier om hun geslachts identiteit te presenteren.
Samenvattend is het beeld dat iedereen kent van het man of vrouw zijn soms net iets ingewikkelder.